Průvodce nevidomého člověka – vodicí pes

komorní výstava Technického muzea v Brně

27. 1. 2020

Pes – nejlepší přítel člověka a zároveň velký pomocník pro člověka s handicapem.  Vodicí pes – konkrétně – provází nevidomého či slabozrakého jedince v běžném životě, zejména pak při pohybu ve venkovním prostoru.  Zvykli jsme si potkávat tyto dvojice na ulici. Ale kde takového psa najít?  Technické muzeum v Brně otevírá (4. února 2020) výstavu komorního charakteru s názvem Vodicí pes – průvodce nevidomého člověka, která zájemcům přiblíží život takto speciálně vycvičeného pomocníka.

„Sama mám vodicí psy,“ říká kurátorka Dokumentace slepecké historie Technického muzea v Brně Eliška Hluší, „a vím, kolik vyžaduje úsilí a trpělivosti takového pomocníka připravit. A také vím, jak je pro nevidomého člověka důležitý. Na výstavě spolupracujeme s brněnskou Školou pro výcvik vodicích psů, která letos slaví dvacáté výročí své existence. O pejsky se starají na nejvyšší profesionální úrovni od narození až po závěr jejich života. Škola splňuje náročná kritéria mezinárodních organizací – je dlouholetým členem International Guide Dog Federation a americké International Association of Assistance Dog Partners.“ Vysvětluje vznik výstavy Eliška Hluší.

„Těžké postižení zraku nemusí znamenat trvalou ztrátu nezávislosti a samostatného pohybu,“ jsou slova Milana Dvořáka, vedoucího Školy pro výcvik vodicích psů, s. r. o. On sám je jedním z prvních profesionálních cvičitelů v České republice a výcviku se věnuje více než 25 let. „Naše škola podporuje klienty s těžkým postižením zraku,“ pokračuje Milan Dvořák, „kteří chtějí uplatňovat svoji samostatnost a nezávislost na okolí a navzdory svému handicapu chtějí být součástí běžného života společnosti.“  Citlivě a s laskavou důsledností a respektem ke každému psovi pracují cvičitelé této školy. „Je potřeba psa povzbuzovat v dobrých rozhodnutích a podporovat pečlivé provedení jednotlivých cviků. Zároveň musí být vyrovnána míra práce a zábavy, nesmíme totiž zapomínat, že pes má své přirozené psí potřeby,“ vysvětluje dále vedoucí školy.

Výstava v menším prostoru Malé galerie TMB je rozdělena do sedmi tematických skupin, v nichž se návštěvníci dozvědí, jaká plemena jsou vhodná pro tuto službu, jakými testy musí takové štěňátko či již vycvičený pes projít, než se dostane ke svému pánovi, jak se vyvíjí celý jeho život až ke dnům zaslouženého odpočinku.  Nedílnou součástí je i příprava žadatele o vodicího psa.  Návštěvníci si budou moci prohlédnout historické vestičky štěňátek brněnské školy pro výcvik či postroje z různých koutů světa – nejvzdálenější z Nového Zélandu. Dozví se více  i o netradičním společném projektu brněnské školy a spolku VODICÍ PES, z.s.

Škola pro výcvik vodicích psů, s. r. o. se věnuje výcviku vodicích psů, jak již bylo řečeno, dvacet let. Letos tedy slaví výročí. Výstava je také poděkováním všem těm, kteří se na přípravě budoucích vodicích psů v průběhu těchto let podíleli a podílejí: pečovatelům, koordinátorům, cvičitelům, pracovníkům školy.  A jedna rada z Desatera pro kontakt s nevidomým, kterého vede vodicí pes na závěr:
Vodicího psa nevyrušujme při jeho práci, nedožadujme se jeho pozornosti mlaskáním, voláním, hvízdáním či jinak. Velmi mu tím ztěžujeme jeho soustředěnou práci.

Název výstavy: Vodicí pes – průvodce nevidomého člověka (připomínka 20. výročí založení Školy vodicích psů)
Vernisáž výstavy: 3. února 2020  v 16.00
Doba zpřístupnění pro veřejnost: od 4. února do 7. června 2020

Šárka Motalová, motalova@tmbrno.cz | 725 932 429