Nová výstava v TMB připomene sté výročí 43. pěšího pluku

26. 6. 2020

Od úterý 23. června 2020 mají návštěvníci Technického muzea v Brně možnost navštívit novou výstavu, kterou se i přes mimořádná opatření v souvislosti s pandemii COVID-19 podařilo, i když v poněkud komornějším charakteru, otevřít.

Výstava s názvem 100 let 43. pěšího pluku v Brně je věnovaná památce všech vojáků, kteří bojovali za svobodné Československo a zabránili fašistickému puči v noci z 21. na 22. ledna 1933. Připomene tuto událost i historii pluku. Její podstatnou část realizuje Technické muzeum v Brně ve spolupráci s Klubem vojenské historie 43. pěší klub Brno. Výstava vznikla u příležitosti letošního stého výročí jeho oficiálního vzniku.

„Výstava přibližuje vznik, historický vývoj a významné události pěšího pluku v letech 1920–1939. Představuje také Klub vojenské historie 43. pěší pluk Brno z. s., který se snaží naplňovat tradice původního pěšího pluku od jeho vzniku,” přibližuje činnost klubu její předseda Milan Laštůvka.

Samotná výstava přibližuje nejen historické souvislosti osudové lednové noci, kdy skupina členů Národní obce fašistické napadla kasárna, ale představí i konkrétní osudy vojáků. Návštěvníci si ve výstavě prohlédnou také originální uniformy a jejich části nebo repliku bojového praporu. Původní výstroj a výzbroj z období 1. republiky, která je nosnou částí výstavy, doplní dobové fotografie. Výstava také nabídne něco z osobních cenností vojáků, které se podařilo zachovat zejména díky rodinným příslušníkům a dotvářejí tak obraz tehdejších nelehkých osudů.

Výstava 100 let 43. pěšího pluku je v Technické muzeum v Brně přístupná do 18. října 2020.

Kontakt pro média:

Josef Večeřa | náměstek ředitele Technického muzea v Brně
vecera@tmbrno.cz | 774 060 620

Nová výstava v TMB připomene sté výročí 43. pěšího pluku (doc)

Nová výstava v TMB připomene sté výročí 43. pěšího pluku (pdf)

Ahoj, nezajdeme se spolu podívat sem? https://www.tmbrno.cz/media/tiskove-zpravy-2020/nova-vystava-v-tmb-pripomene-ste-vyroci-43-pesiho-pluku/