Modelářský svět 2019

Mezinárodní soutěžní výstava papírových modelů: Modelářský svět 2019

Technické muzeum v Brně představí papírové modely nejrůznějších
kategorií a velikostí

29. 4. 2018

První květnový víkend, 4.–5. 5. 2019, se Technické muzeum v Brně promění už podruhé na velkolepou modelářskou dílnu. Od autíček, letadel, lodí či tanků, až po hrady a zámky – to vše si bude moci veřejnost prohlédnout během Mezinárodní soutěžní výstavy papírových modelů – Modelářský svět 2019. Jednoduché vystřihovánky, které vycházely od konce 60. let v časopise ABC, zůstávají dodnes zálibou několika tisíců fanoušků, kteří tvoří modelářskou komunitu po celé republice. V loňském roce bylo během výstavy v Technickém muzeu v Brně k vidění přes pět set modelů z papíru a kvůli enormnímu zájmu veřejnosti se Technické muzeum v Brně rozhodlo výstavu připravit i podruhé.

V letošním ročníku se návštěvníci budou opět moci těšit na nabitý program a několik novinek. Během celého víkendu budou modely skládat zkušení modeláři před očima příchozích, zájemci budou moci navštívit modelářskou dílnu, kde si sami poskládají jednoduché modely a zjistí, jaké to je z papíru opravdu něco vytvořit. V této speciální dílně určené pro malé i velké jim budou během celé doby nápomocní ostřílení modeláři. Organizátoři také pro návštěvníky připravili několik přednášek a workshopů. Hosty letošního ročníku budou například modeláři Martin Moocher Louda či Michal Traj, kteří za svoji práci získali již mnoho ocenění ze světových výstav.

Jedním z překvapení, které návštěvníky v Technickém muzeu v Brně bude čekat, je i slavný robotický hrdina jménem „Bumblebee“ z kultovní filmové série Transformers. Přímo v muzeu ho poskládají zkušení modeláři a vidět ho bude možné v centrálním, nejvyšším prostoru muzea – v expozici parních a vodních motorů v přízemí. Bumblebee tu díky zručnosti modelářů vyroste do svojí životní velikosti – až 5 metrů. K vidění bude i detailně propracovaný rozměrný model Pražského hradu, který bude při příležitosti výstavy i speciálně nasvícen.

Modelářská výstava s mezinárodní účastí představí modely v mnoha kategoriích a velikostech. Návštěvníci budou moci rovněž během celého víkendu hlasovat pro model, který se jim ze soutěžní přehlídky nejvíce líbil, a to v kategorii o cenu diváků.

Vstupné na výstavu Modelářský svět je v rámci běžného vstupného do muzea.

Podrobný program:

Sobota 4. 5. 2019
10:00 – Otevření Technického muzea v Brně
10:30 – Komentované zahájení výstavního dne
11:30 – Josef Kropáček – RV90 – přednáška
15:00 – Michal Traj – Koroze a její imitace – workshop
17:30 – Uzavření Technického muzea v Brně

Neděle 5. 5. 2019
10:00 – Otevření Technického muzea v Brně
10:30 – Komentované zahájení výstavního dne
11:00 – Moocher Models – Diorama – workshop
13:30 – svět tisku a papírů – přednáška
15:00 – Slavnostní ceremoniál a vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže
17:30 – Uzavření Technického muzea v Brně

Kategorie soutěžních modelů:

Malá dopravní technika (MDT)
Velká dopravní technika (VDT)
Kolejová vozidla (K)
Pásová technika (PT)
Letecká a kosmická technika (LKT)
Lodě (L)
Malá architektura (MA)
Velká architektura (VA)
Figury (F)
Dioráma (D)
Sci-fi (SF)
Mini (M)
Minimodel.cz (MT)

Zbyněk Rederer | garant akce Modelářský svět 2019
rederer@tmbrno.cz | 721 889 407

Akci připravuje Technické muzeum v Brně za podpory Betexa s.r.o. – český výrobce a distributor papírových modelů.

Modelářský svět 2019 (doc)

Modelářský svět 2019 (pdf)

Ahoj, nezajdeme se spolu podívat sem? https://www.tmbrno.cz/media/tiskove-zpravy-2019/modelarsky-svet-2019-tz/